Ultralyd og andre undersøkelser:

EKG og blodtrykk

Blodtrykk og EKG er inkludert ved alle konsultasjoner.

EKG viser de elektriske signalene i hjertet og kan avdekke rytmeforstyrrelser og tette eller trange koronararterier. Høyt blodtrykk øker risikoen for mange sykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag, hjertesvikt og nyresvikt.


Les mer her om EKG

Ekkokardiografi

Ekkokardiografi er en ultralydundersøkelse av hjertet som brukes til å vurdere hjertets pumpefunksjon og klaffeapparat. Man kan se arr etter tidligere hjerteinfarkt, om det foreligger hjertesvikt og om hjerteklaffene åpner og lukker seg som de skal. 


Les mer her 

Ultralyd av halskar

Ultralyd av halskar er en egnet undersøkelse for å avdekke plakkavleiringer i blodårene som forsyner hjernen med blod.

ArbeidsEKG

Sykkeltest med EKG vil kunne avdekke EKG-forandringer, brystsmerter og rytmeforstyrrelser i forbindelse med fysisk aktivitet. Testen måler hjertets arbeidskapasitet, samt pulsstigning og blodtrykk under hardt arbeid. EKG-forandringer vil kunne gi mistanke om plakkavleiringer i blodårene som forsyner hjertet med blod.

Ta gjerne med en joggebukse/ løs bukse til syklingen.


Les mer her

Hjerterytmeregistrering

Vi tilbyr hjerterytmeregistrering i 24 t med Holter og 7 dager med EKG247.

Disse undersøkelsene vil kunne avdekke rytmeforstyrrelser som atrieflimmer, ekstraslag og ventrikkeltakykardi. 


EKG 247 egner seg best til deg som får hjertebank/ hjerterytmeforstyrrelser under aktivitet, som ønsker å kunne trene når du har på overvåkningen og/eller har behov for rytmeovervåkning mer enn 24 timer. 


Les mer om EKG247 her

Blodprøver

Vi ønsker at du tar fastende blodprøver senest 2 dager før konsultasjonen. Da kan vi gjøre en fullstendig risikovurdering og starte nødvendig medisinsk behandling når du er hos oss. 

Hvis ikke annet er avtalt, bestiller hjertesenteret blodprøvene når du bestiller time. Det tilkommer egenandel på kr 61,-. Du trenger ikke bestille time.


Informasjon om prøvetakingsstasjonene til Furst og åpningstider her


Du får raskt time med grundig undersøkelse og tett oppfølging

Utredning av brystsmerter


Brystsmerter kan være et tegn på aterosklerose, det vil si påleiringer i hjertets arterier. Påleiringer kan føre til at deler av hjertemuskelen får for lite oksygen. Disse påleiringene kommer ofte gradvis, og viktige risikofaktorer er arv, høyt blodtrykk, diabetes, metabolsk syndrom, høyt kolesterol og røyk.


Fysisk aktivitet, vektreduksjon, blodtrykksbehandling og kolesterolsenkende redusrere risikoen for hjerteinfarkt 


Ved utredning av brystsmerter anbefaler vi full hjerteutredning med blodprøver, EKG, blodtrykk, klinisk undersøkelse, ekkokardiografi og arbeidsbelastning med sykkeltest. 


Hjerterytmeforstyrrelser


Atrieflimmer og andre hjerterytmeforstyrrelser er vanlig blant voksne. Forekomsten er spesielt høy blant idrettsutøvere og øker med alderen. Noen har atrieflimmer og hjerterytmeforstuyrrelser uten at de merker det. Andre kan kjenne hjertebank, harehjerte eller uregelmessig hjerteaksjon.


Ubehandlet atrieflimmer øker risikoen for hjertesvikt og hjerneslag. Ved å avdekke atrieflimmer og starte medikamentell behandling reduseres risikoen for hjerneslag og hjertesvikt. 


Ved utredning av hjerterytmeforstyrrelser anbefaler vi full hjerteutredning med blodprøver, EKG, blodtrykk, klinisk undersøkelse, ekkokardiografi og arbeidsbelastning med sykkeltest og hjerterytmeregistrering. 


Tungpust eller svimmelhet


Tungpust i forbindelse med fysisk aktivitet kan være et uttrykk for aterosklerose i koronararteriene eller sykdom i en av hjerteklaffene.


Klaffefeil

Innsnevringer og lekkasjer i en av hjerteklaffene kan forårsake plager som tungpust, svimmelhet og brystsmerter. Vanlige klaffefeil er aortastenose, aortainnsuffisiens, mitralstenose, miktralinnsuffisiens og trikuspidalinsuffisiens.


Ved utredning av hjerterytmeforstyrrelser anbefaler vi full hjerteutredning med blodprøver, EKG, blodtrykk, klinisk undersøkelse, ekkokardiografi og arbeidsbelastning med sykkeltest og eventuelt hjerterytmeregistrering.